Hydroscands historie

Hydroscands grundlægger og ejer, Björn Holmström, har viet største delen af sit liv til slanger og koblinger. Han er en person med et stærkt engagement som ved, hvad han vil. Björn har i dag den samme vision, som da han startede Hydroscand den 17. september 1969 – nemlig at sælge slanger og hydraulikkomponenter fra en decentraliseret, kundenær organisation. Björn har været en dreven entreprenør lige fra barnsben og har solgt alt fra akvariefisk til halstørklæder inden han så småt landede i hydraulikkens verden og specialiserede sig i slanger.

HYDROSCAND KOMMER TIL VERDEN

Björn arbejdede som slangesælger i en virksomhed, som stod over for konkurs, da han og hans kollega, Ivan Andersson, tog den afgørende beslutning at turde satse på at starte for sig selv. Hydroscand, eller Hydraulikbolaget Hydroscan som det først hed, blev startet samme dag som Björns næstyngste søn Martin blev født. 

”Det var en omtumlet dag, som jeg altid vil at mindes med varme.  Jeg var på sygehuset og så min søn for første gang, var i banken for at startevirksomheden og sagde op fra mit gamle job på samme dag”, fortæller Björn Holmström.

I mange år arbejdede Björn og Ivan hårdt for at få gang i virksomheden og rejste meget for at etablere gode forretningsrelationer på tværs af landegrænserne.  De var meget omhyggelige med kvaliteten og ville finde de bedste leverandører, som kunne leve op til deres krav. Efter et stykke tid fik flere store kunder tillid til Hydroscand og så værdien af det kvalitetsfokus, som Hydroscand står for.

I takt med at virksomheden voksede, blev kælderen i Örby for lille, og virksomheden flyttede til et større lokale på Sjösavägen i Högdalen, Stockholm.

Første Hydroscand filial. Linköping i Sverige, 1971.Første Hydroscand filial. Linköping i Sverige, 1971.

DEN FØRSTE FILIAL TAGER FORM

En af Hydroscands slangeleverandører fik på et tidspunkt problemer med en kunde i Linköping og spurgte om Hydroscand kunne overtage ansvaret for kunden.  Dette udviklede sig senere til Hydroscands første filial.

Filialen lå lige ved jernbanestationen i Linköping, og der blev virksomheden drevet indtil Hydroscand købte den ejendom, hvor filialen ligger i dag.

SPIDSKOMPETENCE OG NÆRHED TIL KUNDEN

For Björn har det altid været vigtigt at holde sig til virksomhedens klart afgrænsede niche - slanger og ledningskomponenter.

"Jeg synes, at vi skal være de bedst i landet til det, vi gør, og at vi derfor ikke skal sprede os til uvæsentlige varegrupper, som medfører at vi mister vores spidskompetence", forklarer Björn. 

Björn mener, at den rigtige kompetence er altafgørende, uanset om det handler om slanger til hydraulik, industri eller pneumatik. Han forstod også hurtigt hvor dyrt det var for kunderne, når en slange gik i stykker.

"Vi konstaterede også, at nærheden til kunden er ekstremt vigtigt. Tiden fra en slange er gået i stykker til kunden har fået en ny, og maskinen er kommet i gang igen, er meget kostbar.  Med vores spidskompetence og vores brede sortiment af slanger og koblinger, som altid var på lager, fik vi et godt rygte for altid at kunne ordne et slangeproblem hurtigt", siger Björn.

HYDROSCAND VOKSER I SVERIGE 

Organisationen fortsatte med at vokse og Hydroscand etablerede sig i Västerås, Jönköping, Norrköping, Karlstad, Boden, Örebro, Ljungby samt i Bergsjö, en filial som senere blev flyttet til Hudiksvall.  I denne periode blev der startet et nyt selskab i koncernen, Hydroscand Machine AB.

I begyndelsen af 00'erne etablerede Hydroscand sig i Skåne efter opkøbet af Slang och Maskin. Den kraftige ekspansion medførte, at Hydroscand nu var vokset ud af sine lokaler og flyttede derfor til et stort lokale i Högdalens industriområde. Men ekspansionen fortsatte, og kun få år senere blev hovedkontoret og Hydroscands svenske centrallager flyttet til de nuværende lokaler i Sköndal.  I forbindelse med flytningen opbyggede Hydroscand også sit testlaboratorium Hydroscand Design and Test Center som gjorde det muligt for virksomheden at kvalitetsteste slanger i eget regi.

Hydroscand fik på dette tidspunkt også flere store kunder fra automotive-området, hvilket førte til etablering af endnu en virksomhed i koncernen - Hydroscand Automotive.  Samme år, 2007, kom også Hydroscands produktionsenhed for specialslanger i Motala, Special Hoses, til verden

HYDROSCAND EKSPANDERER GLOBALT

I 1978 overtog Hydroscand Europowers norske agents aktiviteter fra en virksomhed, som hed Anton Basberg. Dette blev senere grundlaget for Hydroscands norske virksomhed, som i dag omfatter 38 filialer fra Kirkenes i nord til Farsund i syd.

Det næste land, hvor der blev igangsat aktiviteter, blev Finland i 1997. I de næste 10 år etablerede Hydroscand sig i Estland, Danmark, England og Letland.  Desuden kom der nu en serviceafdeling til virksomhedens største kunde i Kina og en produktionsenhed i Tjekkiet. 

Efter en vellykket etablering i Estland og Letland, tog Hydroscand skridtet videre og etablerede også virksomheden i Rusland i 2006. En etablering som har ligget Björn og hans familie ekstra meget på sinde.

"At vi har fået succes i Rusland glæder familien Holmström i særlig grad, da vi på min mors side stammer fra Skt. Petersborg.  Det glæder os derfor, at familien nu hundrede år senere har kunnet etablere sig der igen", fortæller Björn. 

Fra denne base har Hydroscand siden kunnet udvide aktiviteterne til andre lande, såsom Hviderusland, Litauen, Ukraine, Kazakhstan, Georgien og Armenien.  

Mellem 2009 og 2019 startede Hydroscand også aktiviteter i Frankrig, Irland, Sydafrika, Rumænien og Island. I 2022 er Hydroscand tilstede i 20+ lande, herunder Mellemøsten, og har 250+ afdelinger fordelt over 3 kontinenter.

SUCCESKONCEPTET SLANGEXPRESS SKUBBES I GANG

I 2007 begyndte Hydroscand sin mobile slangeservice SlangExpress, og den første servicebus gik i gang i Stockholm. Denne service blev hurtigt populær hos virksomhedens kunder og voksede støt, både i Sverige og globalt. I dag er Hydroscand størst indenfor mobil slangeservice i både Sverige og Norge.

HYDROSCAND ENGAGERER SIG I SKOLEPROJEKT I SYDAFRIKA

I foråret 2011 etablerede Hydroscand sig i Sydafrika gennem erhvervelse af en virksomhed med hovedsæde i Johannesburg.  I forbindelse med dette var der en tur til byen Appelsbosch, i Kwazulu-Natal, hvor Björn, hans kone og deres venner blev vist rundt på Inqolayolwazi Primary School. Et besøg som berørte dem stærkt, da skolen var forsømt og klasseværelserne var overfyldt med elever.

De blev overraskede over børnenes entusiasme og glæde ved at lære på af trods det de elendige skoleforhold.

Under besøget kom det frem, at skolen befandt sig i en vanskelig økonomisk situation og ikke kunne få bevilget offentlige midler til at bygge flere klasseværelser og ansætte flere lærere. 

På stedet blev det besluttet, at Hydroscand skulle donere de nødvendige penge til en ny bygning med nye klasseværelser. Dette blev startskuddet til Hydroscands engagement i skolen og det, som senere også kom til at omfatte børnehaven og stipendier.

Projektet ligger Björn meget på sinde, og støtten til skolen fortsætter.  Hydroscand støtter nu skolen årligt med en række bidrag og stipendier til nye afgangselever.  

”Da jeg holdt tale ved indvielsen af et de første skolerum sagde jeg, at jeg havde en drøm om at denne skole skulle blive en af de bedste i Kwazulu-Natal eller måske til og med i hele Sydafrika. For et år siden fik jeg at vide, at vi var den næstbedste skole i Kwazulu. Vi er der næsten”, fortæller Björn.

HYDROSCAND I FREMTIDEN

Når Björn får spørgsmålet ”hvad ønsker du dig for virksomheden i fremtiden?” er han lige så sikker på sit svar, som han altid har været på den vision, som har præget ham som virksomhedsleder.

Først og fremmest vil jeg gerne have, at virksomheden forbliver et familieforetagende, som børn og børnebørn kan overtage i generationer. Jeg vil også gerne have at vi er tro mod vores grundlæggende forretningsidé, at sælge slanger og hydraulikkomponenter fra en decentraliseret og kundenær organisation", svarer han. 

Björn understeger, at nærheden til kunden altid vil være utroligt vigtigt for Hydroscand. ”Vi skal ganske enkelt være kundernes nærmeste slangeservice”, afslutter han.

Hydroscands tidslinje


2019

Vi etablerer os på Island og i Armenien

Hydroscand fylder 50 år

E-handel lanceret i Sverige

2010-tal

Vores globale ekspansion fortsætter.

2015 Georgien, Tjeckien
2012 Rumänien, Kazakstan
2011 Sydafrika
2010 Irland

2000'erne

Vi etablerer os på en række nye markeder.

2009 Frankrike, Kina
2007 Litauen, Vitryssland
2006 Ryssland
2003 Lettland
2002 Storbritanien
2001 Danmark
2000 Estlands Industridivision er etableret, som inkluderer Hydroscand Automotive, Hydroscand Machine og Hydroform Design Light.

Vores mobile slangetjeneste SlangExpress rulles ud for første gang i 2007.

1990'erne

1994 Hydroscand fejrer sit 25-årsjubilæum.

Hydroscand Machine startede.

Vi etablerer os i Finland.

1980'erne

I løbet af 1980'erne udvidede Hydroscand sig hurtigt og voksede fra 4 filialer til 19 filialer på bare 10 år.

1989 firar Hydroscand sitt 20-årsjubileum och passerar 100 miljoner (SEK) i omsättning. Under denna tid har Hydroscand strax över 90 anställda.

1975

Virksomheden omdøbes til Hydroscand AB.

1969

Virksomheden startes i en kælder i Örby og opkaldes Hydraulikaktiebolaget Hydroscan.

© 2021 Hydroscand AS - Alle rettigheder forbeholdes